Om oss

Välkommen till oss på

Alekärr

Alekärr Ekoligiska Gård ligger på Billingesluttningen mellan Varnhem och Hornborgasjön. Här odlar vi ett brett utbud av ekologisk frukt, bär och grönsaker. Den första fruktodlingen planterades här på gården i början av 1900-talet och vi har idag en stor variation mellan nya och gamla träd och sorter.

Vi erbjuder självplock på det mesta av vad vi odlar. Vi försöker ta tillvara på det mesta och gör därför en massa olika förädlade produkter av det vi odlar. Produkterna finns att köpa i vår gårdsbutik, vårt gårdsfik, på lokala REKO-ringar och vissa produkter som vår must säljs även i närliggande cafér och gårdsbutiker.



800 +

Fruktträd

400 +

Bärbuskar

200 m2

Grönsaksodling

100 %

Ekologisk





Vi som äger och driver Aläkärr Ekologiska Gård AB heter Linn & Stefhan Andersen. 2016 köpte vi gården ihop med våra vänner Julia och Simon Karlsson som driver hälsokliniken på gården.

Linn har bland annat utbildning inom ekologisk frukt, bär och grönsaksodling, växtbasserad matlagning och inom vården . Hon är invandrare från Norge (därav alla grammatik- och skrivfel du hittar på sidan) och har bott i Sverige sedan 2015. Stora intressen är att odla, djur, matlagning och generellt allt som innebär lantliv eller kreativitet.

Stefhans utbildning är i grund och botten inom träning och hälsovetenskap samt inom automationsteknik, men hu har han lagt det mesta av det på hyllan för att leva ut drömmen om att vara bonde. Några av hans intressen är träd i alla des former, finsnickeri, lantliv och (fortfarande) sport.

Vi har två söner som ser det som deras huvuduppgift att välkomna alla besökare på gården, hjälpa mamma att provsmaka alla recept med godsaker till fiket och “fixa” saker på gården.



lite om

Ekologisk odling

Här på gården odlar vi efter ekologiska principer och våra odlingar är ekologisk certifierade genom SMAK. I ekologisk odling eftersträvar man att skydda miljön och klimatet, bland annat genom att bidra till en större biologisk mångfald, bevara sällsynta grödor, minska mängden skadliga ämnen som släpps ut och bevara markens bördighet på lång sikt (källa: jordbruksverket). Vi försöker ha en så stor mångfald som möjligt för våran/eran skull då det är roligt med ett stort utbud, men också för att undvika monokultur.

Vårt tänksett är att vi försöker spela på samma lag som naturen, inte emot.